Skip to main content
Back to Ask Atlas questions

Ask Atlas · At will and wrongful termination

What does federal workplace-safety law say if a worker refuses a proposed workplace-injury liability waiver?

United States — limited federal general information

Published · Reviewed by Ahmad Sulaiman

Short answer

Section 11(c) of the federal Occupational Safety and Health Act says an employer may not discharge or otherwise discriminate against an employee because the employee filed a safety-law complaint, started or caused a proceeding, testified or was about to testify, or exercised a right given by that Act. [1] [2] The statute and regulation reviewed do not say whether refusing a proposed workplace-injury liability waiver is one of those protected activities, so this federal overview cannot decide whether the waiver is valid or whether a firing was lawful. [1] [2] State or local law, the worksite’s safety system, the exact document, and the employment setting may also matter.

What the federal provision says about timing

If Section 11(c) applies, its text says an employee who believes the subsection was violated may file a complaint with the Secretary within 30 days after the violation. [1] That is the wording of this federal provision, not a conclusion that it applies to a particular situation or a calculation of anyone’s deadline.

What remains open

The official OSHA complaint page says that whistleblower deadlines can vary by statute and that workers in states with OSHA-approved State Plans may file with Federal OSHA and the State Plan. [3] Whether refusal to sign a particular waiver is protected, what jurisdiction governs, and whether any deadline or procedure applies require qualified human review of the relevant law and the actual document.

Neutral source-checking options

  1. Keep the exact proposed waiver and any written explanation for the request or employment action.
  2. Identify the worksite’s state and the current official federal and state sources before treating this limited federal overview as applicable.
  3. If the question depends on the document’s wording, workplace coverage, timing, or a state-specific rule, ask a qualified reviewer to assess those issues.

This is a review-only general-information candidate. It is not attorney-editor accepted, owner-approved, published, or authorized for release.

References

[1] 29 U.S.C. § 660(c)

[2] 29 C.F.R. § 1977.3

[3] OSHA File a Complaint