Skip to main content
Back to Ask Atlas questions

Ask Atlas · At will and wrongful termination

What do federal wage-and-hour regulations say about required training time?

United States — limited federal general information

Published · Reviewed by Ahmad Sulaiman

Federal regulations say training attendance need not be counted as **hours worked**—time treated as work under these regulations—only when all four conditions apply: it is outside the employee’s regular working hours, voluntary, not directly related to the employee’s job, and involves no productive work. Required attendance is not voluntary, and employer-provided training intended to make a person more effective in the current job is treated as hours worked. These regulations alone do not resolve whether a firing created a claim or whether the rules apply in a particular setting; that issue may depend on facts, coverage, and the governing jurisdiction and needs qualified human review.

Review-only candidate. It is not legal advice, attorney-editor accepted, owner-approved, or authorized for publication.

References

[1] 29 CFR 785.27 General

[2] 29 CFR 785.28 Involuntary attendance

[3] 29 CFR 785.29 Training directly related to employee job