Skip to main content
Back to Ask Atlas questions

Ask Atlas · First steps and evidence

What federal public information explains how meal and short rest periods are treated as work time, and what neutral facts may be useful to preserve when concerns involve breaks?

Limited United States federal Fair Labor Standards Act hours-worked overview only. No federal coverage or applicability finding. No state, local, tribal, agreement-based, policy-based, or other jurisdiction is selected or interpreted because the work location and governing law are unknown.

Published · Reviewed by Ahmad Sulaiman

Question

Short answer

Federal law does not itself require lunch or coffee breaks. If an employer offers a short rest period of about 5 to 20 minutes, that period must be counted as hours worked; a bona fide meal period is not worktime only when the employee is completely relieved from duties, and remaining on the premises does not by itself prevent a meal period from qualifying if the employee is otherwise free from duties. [1] [2] [3]

This federal overview does not identify or apply a state, local, tribal, or other rule. Whether a break was required, whether a particular period meets the federal rule, or which rule governs depends on the work location, coverage, and facts that are not established by this federal overview. The U.S. Department of Labor links to State Labor Offices. [4]

Neutral facts to preserve

  1. Record the date, work location, and actual start and end time for the period described as a break.
  2. Preserve the original schedule, time record, policy, or written instruction that relates to the period, including any request or requirement to perform duties while eating or during the break.
  3. Identify the jurisdiction where the work was performed before treating this federal overview as the controlling break rule; the U.S. Department of Labor links to State Labor Offices. [4]

Recording these facts does not establish a violation, decide coverage, or determine which rule applies. This is general public information for review, not advice about a particular situation.

Source and currentness notes

The Department of Labor break overview and the State Labor Laws page did not display a publication or revision date in the retrieved text. The eCFR displayed 29 CFR 785.18 and 785.19 as authoritative but unofficial, with Title 29 displayed up to date as of October 22, 2026; these source-status details do not establish applicability to a particular worker or employer.

References

[1] Breaks and Meal Periods

[2] 29 CFR 785.18 Rest

[3] 29 CFR 785.19 Meal

[4] State Labor Laws